Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Πώς να αποψύξετε το κρέας γρήγορα και με ασφάλεια για να μην αναπτύξει βακτήρια

Πολλές φορές, όταν θέλετε να μαγειρέψετε κρέας, συνειδητοποιείτε πολύ αργά ότι το έχετε ξεχάσει στην κατάψυξη και, ως εκ τούτου, μέχρι να ξεπαγώσει θα περάσουν τόσες ώρες, , ώστε αλλάζετε γνώμη και μαγειρεύετε κάτι άλλο.

Υπάρχει ένας πολύ απλός και ασφαλής τρόπος για να ξεπαγώσετε ένα κομμάτι κρέας, χωρίς να προκύψει πρόβλημα από πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων.
Η μέθοδος που θα δείτε είναι εγκεκριμένη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Η βασική προϋπόθεση είναι πως το κρέας σας είναι από πριν κομμένο/χωρισμένο σε κομμάτια. Από εκεί και πέρα το μόνο που χρειάζεστε είναι καυτό νερό (όχι βραστό!) και μερικές σακούλες φαγητού, οι οποίες να κλείνουν αεροστεγώς.
  • Πρώτα ζεστάνετε το νερό μέχρι τους 60°C. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις που θα βλέπετε τις πρώτες φυσαλίδες να σχηματίζονται στην βάση της κατσαρόλας και πως, αν βάλετε το δάχτυλό σας στο νερό, θα αντέχετε μόνο για 1-2 δευτερόλεπτα.
  • Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
  • Στη συνέχεια βάζετε το κάθε κομμάτι κρέας που θέλετε να αποψύξετε μέσα σε μία σακούλα και την κλείνετε.
  • Βάλτε την σακούλα με το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και περιμένετε μερικά λεπτά. Συνιστάται να ΜΗΝ την αφήσετε στο νερό για πάνω από 45’ σε κάθε περίπτωση.
Το κοτόπουλο θα είναι έτοιμο σε περίπου 10 λεπτά και άλλα είδη κρέατος σε περίπου 12 λεπτά. Αυτός ο χρόνος είναι ιδανικός, ώστε το κρέας να μην αρχίσει να μαγειρεύεται μέσα στην σακούλα και ταυτόχρονα να μην προλάβουν να σχηματιστούν καθόλου βακτήρια.
Μην εφαρμόσετε αυτήν τη μέθοδο για μεγάλα κομμάτια κρέατος, ή για ολόκληρο κοτόπουλο, επειδή θα χρειαστεί να παραμείνουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, ντομάτα και πιπεριά

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλα καλαμάρια φρέσκα
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη στα 4
  • 1 πιπεριά Φλώρινης κομμένη στα 4
  • Για τη μαρινάδα
  • 1 1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε και πλένετε καλα τα καλαμάρια, χωρις να τα κόψετε στη μέση για να μπορέσετε να τα γεμίσετε αργότερα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας.  Με αυτό το μείγμα περιχύνετε τα καλαμάρια και τα βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες .
  2. Γεμίζετε το κάθε καλαμάρι με 50 γρ. φέτας που έχετε κόψει σε κύβους, και την βάζετε ανάμεσα στην πιπεριά και τη ντομάτα. Ψήνετε στη σχάρα ή στο γκριλ σε μεσαία φωτιά για 30' περίπου.

Σπανακόπιτα




Περιγραφή

Πανευκολη συνταγη για να εκπληξετε  !!!!

 

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο σπανακι ψιλοκομενο
  • 800γρ φετα σκληρη πικαντικη κομενη σε μικρα κυβακια
  • 2-3 ριζες απο πρασο ψιλοκομενες
  • 4-5 κρεμυδακια φρεσκα ψιλοκομενα
  • 1 κουτι φυλο κρουστας ετοιμο για αλμυρες πιτες
  • 1 αυγο
  • αλατι μια κουταλια τησ σουπας
  • λιγο πιπερι
  • 1 σφηνακι ελαιολαδο
  • 2-3 κ της σουπας αλευρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ενα μπωλ βαζουμε το σπανακι, το πρασο, τα κρεμυδια, τη φετα, το αυγο, το αλατι το πιπερι, το λαδι και τα ανακατευουμε καλα.
  2. Υστερα βαζουμε και το αλευρι για να επορροφησει τα υγρα (ισως χρειαστει και λιγο περισσοτερο).
  3. Εφοσον εχουμε ετοιμη τη γεμιση σε ενα ταψι βαζουμε λιγο λαδι στο ταψι και μετα βαζουμε 4-5 φυλα στον πατο του ταψιου και αναμεσα απο το καθε ενα αλοιφουμε με λιγο λαδακι.
  4. Στο κεντρο βαζουμε ολη τη γεμιση μας και ξαναβαζουμε αλλα 4-5 φυλλα κρουστας πανω απο την ζυμη παλι με τον ιδιο τροπο. Αλοιφοντας ενα ενα τα φυλλα με λαδακι. Οταν τελιωσουμε κανουμε με το μαχαιρι 3 χαρακιες πανω στα τελευταια φυλλα για να μην φουσκωσει η πιτα μας.
  5. Την βαζουμε στον φουρνο στους 180ο βαθμους για 30 λεπτακια.
  6. Αυτο ηταν ..ετοιμη η πιτα μας!!!!!!!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορει να εχετε ακουσει οτι βαζουμε σε αυτη τη πιτα και ανηθο..δεν συμφωνω...ειναι τελεια και χωρις αυτο. Το σπανακι και τα πρασα αλλα και τα κρεμυδακια μας να ειναι ψιλοκομενα και καθαρο-πλημενα. Οσο πιο ψιλοκομενο τοσο πιο ωραια εμφανιση εχει και τοσο πιο αρεστο θα ειναι οταν σερβιρετε το κομματι της πιτας. ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗΗΗΗΗΗ.

Η Συμβουλή της ημέρας

Semifreddo με μπισκοτάκια oreo

Περιγραφή

Παγωμένο γλύκισμα σαν παγωτό!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 αυγά χωρισμένα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
  • 300 γρ. κρέμ φρές παχύρευστη ή κρέμα γάλακτος παχύρευστη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 10 - 12 μπισκοτάκια oreo
  • τρίμμα σοκολάτας
Σαλτσα σοκολάτας
  • 75 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γαλακτος
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κρέμα και το μασκαρπόνε μεχρι να γίνει ενιαίο μίγμα.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μιγμα των κρόκων με απαλές κινήσεις.
  3. Βάζουμε το μισό μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα και θριματιζουμε τα μισά μπισκότα με τα χέρια μας απο πάνω.
  4. Βάζουμε και το υπόλοιπο μίγμα και από πάνω τα υπόλοιπα μπισκότα πάλι χοντροκομμένα με τα χέρια μας.
  5. Βάζουμε στην κατάψυξη τη φόρμα για 1 βράδυ, ιδανικά.
  6. Ξεφορμάρουμε βουτώντας στιγμιαία τη φόρμα σε καυτό νερο.
  7. Κόβουμε φέτες και διακοσμούμε με τρίμμα σοκολάτας και σαλτσα σοκολάτας.
  8. Τη σάλτσα την κανουμε λιωνοντας τη σοκολάτα μέσα στη ζεστή κρέμα γάλακτος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εκτός από μπισκότα μπορειτε να βάλετε ξηρούς καρπούς, κομματάκια μαρέγκας, κουφετάκια m&ms, ή ο΄τι αλλο σας αρέσει. Καλή επιτυχία!

Η μπουγάτσα του παραδείσου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 1 κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • άχνη
  • κανελα

     

     

     

    Πώς το κάνουμε:

    1. Βάζουμε τα φύλλα όπως είναι μέσα στο ταψί χωρίς να βουτυρώσουμε ούτε το ταψί ούτε ανάμεσα τα φύλλα.
    2. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
    3. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για μισή ώρα (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να κατσαρώσουν τα φύλλα.
    4. Χτυπάμε το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά και περιχύνουμε τα μισοψημένα φύλλα.
    5. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πήξει η κρέμα για περίπου 40 λεπτά.
    6. Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Τηγανιά κοτόπουλου με πατάτες και μπεσαμέλ

Φαγάκι γρήγορο και πεντανόστιμο, που δεν μπορεί, θα πιάσει και τους πιο ιδιότροπους!

Επιδέχεται διαφορετικές παραλλαγές στο είδος του κρέατος, ακόμα και ανακάτεμα κρεατικών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το κοκκινιστό μας που περίσσεψε ή να εμπλουτιστεί η τηγανιά μας ακόμα πιο πολύ, εγώ της έβαλα μόνο πιπεριά κόκκινη. Γενικώς παίζουμε!

Το σκεπτικό είναι ροδέλες πατάτας ψημένες, από πάνω το κρεατάκι χωρίς πολλά ζουμιά-σάλτσες και από πάνω μία ωραιότατη μπεσαμέλ ή ρου με τυράκια της αρεσκείας μας ή και απλή.
 
Υλικά

 Για το κοτόπουλο

2 φιλέτα κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης και 1 πράσινη κέρατο
1 κ. γλ. τζίντζερ
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αν θέλω προσθέτω 1 κ. σ.  πελτέ ντομάτας 


Για τις πατάτες

6 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες λεπτές
αλάτι και πιπέρι
λίγη ρίγανη και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο ελαιόλαδο 


Για την μπεσαμέλ *

125 γρ. βούτυρο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο

* αυτή τη φορά δεν έβαλα αβγά μέσα στη σάλτσα αλλά έλιωσα 1 κύβο λαχανικών

τυράκια της αρεσκείας μας 
 
Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε τις πατάτες, τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και τις στρώνουμε σε ταψί ομοιόμορφα μαζί με το λαδάκι τους  (το δικό μου είναι 36x26 εκατ.). Ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν απαλά για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σε αέρα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την τηγανιά μας.  Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο, το σοτάρουμε στο λαδάκι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τζίντζερ, μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να σοταριστούν κι αυτά και αν θέλω τσιγαρίζω λίγο με πελτέ ντομάτας αλλιώς τον παραλείπω και αποσύρω το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.


Προχωρώ με τελευταία την σάλτσα μας.

Λιώνω το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτω το αλεύρι να ψηθεί λιγάκι και διαδοχικά ρίχνω το γάλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύω συνέχεια με το σύρμα για να μη σβολιάσει η σάλτσα, προσθέτω τον κύβο λαχανικών  και όταν αρχίσει να πήζει ρίχνω  λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και τραβάω από τη φωτιά. Σε αυτή τη φάση προσθέτω στη σάλτσα 1φλ  γραβιέρα ή άλλο τυράκι που να μας αρέσει και να λιώνει.


Οπως έχω βγάλει τις πατάτες που είναι έτοιμες, πασπαλίζω με τυράκι, τοποθετώ από πάνω τους το κοτόπουλο με τη σάλτσα του, ξανά λίγο τυράκι και περιχύνω με τη μπεσαμέλ.

Το ταψί μας είναι έτοιμο, ολοκληρώνουμε το ψήσιμό του για άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, στην ουσία να ψηθεί η μπεσαμέλ του θέλουμε. 


 
 
 Καλή μας όρεξη

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Πίτσα μελιτζάνα

Περιγραφή

Μιά διαφορετική συνταγή για τη μελιτζάνα που αρέσει και στα παιδιά!

 

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5-6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 4-5 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες
  • 200γρμ μπέικον ελαφρά σωταρισμένο
  • 600γρμ.τυριά τριμμένα (γκούντα,κέριγκολντ κ.λ.π.)
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λάδι για το τηγάνισμα
  •  

    Πώς το κάνουμε:

    1. Βάζουμε τις μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 δαχτύλου, σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν για 1 ωρίτσα. Τις βγάζουμε απ'το αλατόνερο τις πλένουμε καλά και τις στίβουμε στις παλάμες μας, προσέχοντας μη χαλάσουν το σχήμα τους.
    2. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, μέχρι ν'αρχίσουν να ροδίζουν και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η περίσσεια του λαδιού.
    3. Φτιάχνουμε μια σάλτσα, πηχτή, με τις φρέσκιες ντομάτες, χωρίς λάδι προσθέτοντας και λίγη ζάχαρη. Προς το τέλος ρίχνουμε το μπέικον και το μαϊντανό να πάρει μια-δυο βράσεις.
    4. Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί χωρίς ν'αφήνουμε κενά από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας με το μπέικον προσέχοντας να πάει παντού.
    5. Πιο πάνω ρίχνουμε και τα τριμμένα τυριά.
    6. Ψήνουμε στο φούρνο 200°C μέχρι να ροδίσει το φαγητό ελαφρά.
    Μπορούμε για πιο υγιεινό να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο με λίγο λαδάκι από πάνω, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Σ'αυτή την περίπτωση θα ρίξουμε λίγο λαδάκι και στη σάλτσα ντομάτας. Σ'αυτό το φαγητό προσέχουμε το αλάτι γιατί τα τυριά και το μπέικον είναι αλμυρά από μόνα τους.