Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ποιοί είναι αυτοί οι τρόποι για μεγαλύτερη οικονομία στο σούπερ μάρκετ;

Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε. Είναι μια διαδικασία αλληλένδετη με κάθε σπιτικό είτε πρόκειται για οικογένεια είτε για εργένη. Με σωστή διαχείριση και προγραμματισμό όμως μπορούμε στο τέλος να γλιτώσουμε χρήματα. Ποιοί είναι αυτοί οι τρόποι για μεγαλύτερη οικονομία στο σούπερ μάρκετ;

Ορίζουμε τον μηνιαίο προϋπολογισμό

Καθορίζουμε το χρηματικό ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε στο σύνολο του μήνα και το χωρίζουμε στα τέσσερα ανά βδομάδα. Το νέο ΙΝΚΑ συνιστά ο προγραμματισμός των αγορών να είναι σε επίπεδο εβδομάδας. Η νοικοκυρά του σπιτιού δηλαδή να έχει προγραμματίσει τα φαγητά για κάθε μέρα της εβδομάδας και με βάση αυτό να καθορίσει την αγορά των υλικών που θα χρειαστεί.

Φτιάχνουμε λίστα

Υπάρχει πάντα ένα χαρτάκι κολλημένο με μαγνητάκι στο ψυγείο και συμπληρώνουμε κάθε φορά που τελειώνει κάτι. Πριν φύγουμε για το μάρκετ τσεκάρουμε μια τελευταία φορά τι έχουμε ήδη στα ντουλάπια και στο ψυγείο και αν λείπει κάτι το προσθέτουμε στη λίστα. Όταν φτάνουμε στο μάρκετ περιοριζόμαστε σε ό,τι είναι γραμμένο στο χαρτάκι μας και δεν ξεφεύγουμε σε περισσότερα.

Πάμε χωρίς τα παιδιά

Αφήνουμε τα παιδιά στη γιαγιά, αν είναι εφικτό, ή πηγαίνουμε όταν αυτά βρίσκονται στο σχολείο ή σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Τα παιδιά έχουν την τάση να βάζουν στο καλάθι περιττά πραγματάκια, πολλά από τα οποία είναι ανθυγιεινά και σίγουρα όχι τόσο απαραίτητα. Αν όμως πρέπει να πάρουμε τα μικρά μας μαζί στα ψώνια, θα ήταν καλό να κάνουμε από πριν συμφωνία μαζί τους ότι θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν μόνο ένα προϊόν στο καρότσι μας. Είναι στο χέρι μας να φανούμε αποφασιστικοί και να καταλάβουν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους κάνουμε όλα τα χατίρια.

Βλέπουμε για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Συνήθως μας ελκύουν τα επώνυμα προϊόντα, χωρίς αυτό να γίνεται πάντα συνειδητά. Τα έχουμε δει στη διαφήμιση να δείχνουν τόσο ελκυστικά και πέφτει το μάτι απευθείας εκεί. Άλλες φορές πάλι επειδή τα χρησιμοποιούσε παλιά η μαμά μας τα εμπιστευόμαστε περισσότερο και δεν σκεφτόμαστε καν ότι μπορεί να είναι πιο ακριβά από άλλα. Δίνουμε λοιπόν την ευκαιρία στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα μάρκετ. Δοκιμάζουμε κι αν δεν μείνουμε ευχαριστημένοι, δεν τα επιλέγουμε την επόμενη φορά.Τις περισσότερες φορές βέβαια είναι ίδιας ποιότητας αλλά σαφέστατα πιο οικονομικά.

Δεν επιλέγουμε βάσει συσκευασίας

Όταν είμαστε μπροστά στο ράφι και προσπαθούμε να επιλέξουμε ποιό να αγοράσουμε προσέχουμε να μην επηρρεαζόμαστε από τα πλουμιστά χρώματα και τις φανταχτερές συσκευασίες. Τη συσκευασία ουσιαστικά την πληρώνουμε. Ρίχνουμε μια ματιά για το λόγο αυτό και στα προϊόντα με πιο απλό και λιτό περιτύλιγμα.

Τσεκάρουμε τα ράφια από πάνω μέχρι κάτω

Γενικά κοιτάζουμε από πάνω μέχρι κάτω στα ράφια, καθώς στο ύψος του ματιού μας μπαίνουν τα πιο ακριβά και επώνυμα προϊόντα. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν ειδικές συμφωνίες με τα καταστήματα για να προβάλλουν εκεί τα προϊόντα τους. Αντίθετα τα πιο οικονομικά προϊόντα, μικρότερων εταιριών, θα τα βρούμε χαμηλότερα. Γι’ αυτό βλέπουμε, τσεκάρουμε, εκμεταλλευόμαστε την ποικιλία που μας δίνεται και σκεφτόμαστε έξυπνα.

Κουπόνια προσφορών

Κρατάμε σε ένα καλαθάκι κουπόνια προσφορών που βρίσκονται μέσα σε εφημερίδες, περιοδικά ή που μας στέλνονται ταχυδρομικώς. Τελευταία μου έστειλαν κουπόνια στο mail μου, τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν κανονικά. Για προσφορές ημέρας ελέγχουμε και μέσα στο μάρκετ. Θέλει ωστόσο προσοχή εδώ να μην παρασυρθούμε από τη λογική ότι είναι προσφορά και πάρουμε πράγματα που δεν ήταν αρχικά στη λίστα. Έτσι δεν θα βγούμε κερδισμένοι, αφού θα έχουμε πάρει κάτι που δεν ήταν απαραίτητο τη δεδομένη στιγμή.

Πάμε με γεμάτο στομάχι

Πηγαίνουμε πάντα χορτάτοι. Τα μηνύματα πείνας που στέλνει το στομάχι μας, σύμφωνα με έρευνες, μας ωθούν να αγοράσουμε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που είχαμε υπολογίσει ότι χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό δεν αφήνουμε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ για μετά τη δουλειά ή μεσημέρι Σαββάτου, πριν το φαγητό, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι. Αν αυτό πάλι δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης χρόνου, τουλάχιστον τρώμε κάτι ελαφρύ πριν πάμε.

Αντιστοιχία βάρους και τιμής

Ένα προϊόν μπορεί να φαίνεται ότι έχει φθηνότερη τιμή από το διπλανό, αλλά στην πραγματικότητα να έχει μικρότερη ποσότητα η συσκευασία. Άρα μαζί με την τιμή ελέγχουμε και την ποσότητα που αναγράφεται πάνω.

Τσεκάρουμε τις ημερομηνίες λήξης

Τσεκάρουμε την ημερομηνία λήξης και υπολογίζουμε πότε περίπου θα καταναλωθεί το προϊόν. Έτσι δεν θα αγοράσουμε κάτι που λήγει σύντομα, αλλά δεν σκοπεύουμε να το καταναλώσουμε άμεσα και μειώνονται οι πιθανότητες να καταλήξουν αγαθά στα σκουπίδια.

Χρησιμοποιούμε την κάρτα πόντων του μάρκετ

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ παρέχουν κάρτα μέλους. Την κάρτα αυτή τη δίνουμε όταν φτάνουμε στο ταμείο κι εκεί συλλέγονται πόντοι ανάλογα με αυτά που ψωνίσαμε. Τους πόντους τους εξαργυρώνουμε σε έκπτωση για επόμενη αγορά ή έχουμε άλλα προνόμια ή κέρδη.
Με σωστή συμπεριφορά όταν βρισκόμαστε στο σούπερ μάρκετ μπορούμε να κάνουμε έξυπνες και οικονομικές αγορές. Θυμηθείτε όλα αυτά την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια.

Η συμβουλή της ημέρας Οι άγνωστες παγίδες μικροβίων

Παγίδες μικροβίων και αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι είναι πολλά «αθώα» αντικείμενα καθημερινής χρήσης – από τα μαξιλάρια και τα «τηλέφωνα» του ντους έως τα σφουγγαράκια της κουζίνας και τις οδοντόβουρτσες. Το μπάνιο, με την υγρασία, τους υδρατμούς και την τουαλέτα, αποτελεί το δωμάτιο με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μικροβίων, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων, διευθυντής της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Πετρίκος. Η κρεβατοκάμαρα, όμως, είναι η πιο πλούσια πηγή αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας Καλλιόπη Κόντου-Φίλη. Ποικίλα μικρόβια ζουν και βασιλεύουν μέσα στο σπίτι: «Ορισμένα από αυτά (σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, μύκητες, λεγιονέλλα) μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις (ανοσοκαταστολή: μειωμένη άμυνα του οργανισμού) να αποτελέσουν αιτία σοβαρής νόσησης», λέει ο κ. Πετρίκος. «Μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, λοιμώξεις μαλακών μορίων ή μικροβιαιμία. Ευαίσθητα άτομα είναι κυρίως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατασταλμένοι ανθρωποι (με λευχαμία, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι)».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να καθαρίζετε σωστά τα αντικείμενα του σπιτιού και πότε να τα αντικαθιστάτε:

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ
Τα μαξιλάρια διπλασιάζουν το...βάρος τους μέσα σε τρία χρόνια λόγω των ακάρεων (των μικροσκοπικών αλλεργιογόνων μικροοργανισμών) που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους, σύμφωνα με τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τη ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στο συνάχι και στην ιγμορίτιδα. «Το πάνω ένα τρίτο του κρεβατιού είναι η πιο πλούσια πηγή ακάρεων στο σπίτι», λέει η κ. Κόντου. «Τα ακάρεα... κοιμούνται μαζί μας, καθώς τρέφονται από τα επιθήλια και την υγρασία του σώματός μας», εξηγεί. «Να καλύπτετε τα μαξιλάρια με τις καπιτονέ θήκες που υπάρχουν στο εμπόριο (και να τις πλένετε στους 60 βαθμούς Κελσίου) ή με ειδικές θήκες με πλαστικοποιημένο ύφασμα». Ο κ. Πετρίκος προσθέτει: «Τα μαξιλάρια συνιστάται να μη χρησιμοποιούνται από περισσότερα του ενός ατόμου, να πλένονται αν αλλάξουν χρήστη και να γίνεται τακτική αλλαγή μαξιλαροθήκης».
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε δύο χρόνια.

ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γούστερ στη Βρετανία ανέλυσαν δέκα συνηθισμένες κουβέρτες και ανακάλυψαν ότι περιείχαν πάνω από 20.000 ακάρεα της οικιακής σκόνης, μαζί με βακτήρια και σπόρους μυκήτων. «Τα αλλεργικά άτομα πρέπει να τις αποφεύγουν ή να τις καλύπτουν με ειδικές θήκες από πλαστικοποιημένο ύφασμα», συνιστά η κ. Κόντου. Μην κάνετε κατάχρηση ακαρεοκτόνων προϊόντων, γιατί «συνήθως αυτά περιέχουν χημικές ουσίες, των οποίων δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ μπορεί να επιβαρύνουν την αναπνοή, ιδίως σε άτομα με άσθμα», κατά την κ. Κόντου, που τονίζει ότι «τα αποτελεσματικότερα ακαρεοκτόνα είναι τα ρεύματα αέρα και η ηλιακή ακτινοβολία, όπως έκαναν σε παλαιότερες εποχές που έβγαζαν στον ήλιο μαξιλάρια, σεντόνια και κουβέρτες. Γι' αυτό να αερίζετε πολλές φορές το σπίτι κάθε μέρα και οπωσδήποτε νωρίς το πρωί». Οι κουβέρτες πρέπει να πλένονται κάθε έξι μήνες. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα σε νερό θερμοκρασίας 55 - 60°C (τα ακάρεα αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθούς Κελσίου).
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε πέντε χρόνια.

ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια(σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, Ε. Coli,μυκήτων κάντιντα κ.α.). Τα μικρόβια αυτάμπορεί να μεταδοθούν από το στόμα σε όλον τον οργανισμό, προκαλώντας καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνιες λοιμώξεις. «Οι οδοντόβουρτσες και τα ξυραφάκια πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικά για τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων (ηπατίτιδας, AIDS, γρίπης)», τονίζει ο κ. Πετρίκος.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε τρεις μήνες.

ΣΑΝΙΔΕΣ ΚΟΠΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μια μέση σανίδια κοπής στην κουζίνα έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι καθαρίζουν συχνά την τουαλέτα, αλλά δεν κάνουν το ίδιο στις σανίδες κοπής. Να καθαρίζετε τις σανίδες με αντιβακτηριακό υγρό και μετά με καυτό νερό. Να έχετε άλλες σανίδες για τα ωμά κρέατα, άλλες για λαχανικά και άλλες για το ψωμί. «Για τα νωπά κρέατα και τα λαχανικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια και να αποθηκεύονται σε σακούλες από νάιλον και όχι χάρτινες», συμβουλεύει ο κ. Πετρίκος. «Θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα ξεχωριστός χώρος καθαρισμού για τα λαχανικά και τα κρέατα και να χρησιμοποιείται ξεχωριστό μαχαίρι για καθένα από τα δύο».
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε τρία χρόνια ή νωρίτερα εάν έχουν φθαρεί.

ΣΤΡΩΜΑΤΑ
Ενα μέσο στρώμα κρεβατιού περιέχει πάνω από 10.000 ακάρεα οικιακής σκόνης. Κάθε βράδυ εκκρίνουμε μισό περίπου λίτρο υγρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ύπνου, που θρέφουν τα ακάρεα των στρωμάτων. «Αφού τινάξετε το στρώμα και το λιάσετε επί αρκετή ώρα, να το καλύψετε με τα καπιτονέ καλύμματα του εμπορίου και – εάν είστε αλλεργικός – και με τις ειδικές θήκες με πλαστικοποιημένο ύφασμα, ώστε να υπάρχει φραγμός με το σώμα», συμβουλεύει η κ. Κόντου.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε πέντε χρόνια. Εάν τα καλύπτετε και τα καθαρίζετε κάθε εβδομάδα, κάθε δέκα χρόνια.

ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Το σφουγγαράκι της κουζίνας για το πλύσιμο των πιάτων έχει «ανακηρυχθεί» σε αρκετές έρευνες το πιο μολυσμένο αντικείμενο του σπιτιού! Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας έδειξε ότι τα περισσότερα σφουγγαράκια κουζίνας κατακρατούν μεγάλο αριθμό βακτηρίων (όπως E. Coli και σαλμονέλα) και τα μεταδίδουν από επιφάνεια σε επιφάνεια. Η πορώδης φύση τους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία, καθιστούν τα σφουγγάρια ιδεώδες έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας βρήκε ότι, εάν βάλετε τα σφουγγαράκια (υγρά) επί δύο λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλότερη θερμοκρασία, σκοτώνετε το 99% των βακτηρίων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η υψηλή θερμοκρασία και όχι η ακτινοβολία που σκοτώνει τα μικρόβια. Συνιστούν επίσης να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά σφουγγαράκια για κάθε εργασία στην κουζίνα (άλλο λ.χ. για τα πιάτα και άλλο για τους πάγκους εργασίας).
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε μήνα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ» ΝΤΟΥΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εξέτασαν τηλέφωνα ντους από εννέα αμερικανικές πόλεις και βρήκαν ότι το 30% από αυτά είχαν ένα μυκοβακτηρίδιο που μπορεί να προκαλέσει μια μορφή πνευμονίας. Eπιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα πλαστικά «τηλέφωνα» φιλοξενούσαν περισσότερα μυκοβακτηρίδια από τα μεταλλικά.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Δύο φορές τον χρόνο.

ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ
«Τα φίλτρα του νερού κατακρατούν και συγκεντρώνουν μικρόβια και γ' αυτό πρέπει να αλλάζονται συχνά, διαφορετικά γίνονται επικίνδυνα», τονίζει ο κ. Πετρίκος.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ
ΟΙ κουρτίνες παγιδεύουν το δικό τους μερίδιο σκόνης, ιδιαίτερα εάν είναι μάλλινες ή βελούδινες. «Να προτιμάτε κουρτίνες από υφάσματα που μπορεί να πλυθούν σε καυτό νερό (60 βαθμούς Κελσίου)», συνιστά η κ. Κόντου. «Τις ελαφρές κουρτίνες επίσης μπορείτε, ανοίγοντας τα παράθυρα, και να τις ξεσκονίζετε και να τις τινάζετε κάθε μέρα έξω».

ΧΑΛΙΑ
Τα παχιά χαλιά, οι μοκέτες από τοίχο σε τοίχο και οι φλοκάτες συγκεντρώνουν πολλά ακάρεα. Τα χαλιά γενικά συγκεντρώνουν έως και 100 φορές μεγαλύτερα επίπεδα αλλεργιογόνου απ' ό,τι το γυμνό πάτωμα. Να προτιμάτε, ιδιαίτερα στις κρεβατοκάμαρες, μικρά και λεπτά χαλιά. «Εάν μάλιστα υπάρχει αλλεργικό άτομο στην οικογένεια, το δωμάτιό του δεν πρέπει να έχει καθόλου χαλί ή να έχει έναν πλαστικό διάδρομο», συμβουλεύει η κ. Κόντου. «Μια καλή λύση είναι οι... κουρελούδες, γιατί μπορούν εύκολα να τιναχθούν έξω και να πλυθούν».

ΨΥΓΕΙΟ
Όταν το ψυγείο δεν καθαρίζεται καλά ή οι τροφές δεν αποθηκεύονται σωστά, μπορεί να προκληθούν αλλεργίες ή τροφικές δηλητηριάσεις. Μην αφήνετε τρόφιμα στο ψυγείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα (τα μαύρα στίγματα πάνω στις ντομάτες είναι μύκητες). Οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο συμβουλεύουν να τοποθετείτε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα από τα ωμά. Να καθαρίζετε κάθε εβδομάδα τα ράφια και τα συρτάρια από τα υπολείμματα τροφών με σαπούνι και ζεστό νερό.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΚΟΥΠΕΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας βρήκαν πρόσφατα ότι το 50% των ηλεκτρικών σκουπών περιέχουν βακτήρια κοπράνων, το 13% μάλιστα με το επικίνδυνο E. Coli. Γι' αυτό συνιστούν να ψεκάζετε τη βούρτσα της σκούπας με αντιβακτηριακό σπρέι μετά τη χρήση της (τα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν μέσα στη σκούπα πέντε ημέρες αφότου αδειάσετε τη σκόνη και τα σκουπιδάκια). «Καλύτερες είναι οι ηλεκτρικές σκούπες που τραβούν τη σκόνη μέσα σε κάδο με νερό», συνιστά η κ. Κόντου.«Εκείνες με τις σακούλες αφήνουν τη σκόνη με τα αλλεργιογόνα να διασπείρεται στον αέρα».

Η πρόταση της Κυριακής ***Γιουβέτσι κοτόπουλο λεμονάτο ^^^

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 μερίδες κοτόπουλο
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά (σε βάζο ή φρέσκια)
  • 1 φλ. κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 λεμόνια
  • ελαιόλαδο

Πώς το κάνουμε:

  1. Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο σε ελαιόλαδο.
  2. Αφού πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές ψιλοκομμένες.
  3. Μόλις τσιγαριστούν και αυτά ρίχνουμε το αλεύρι, το αφήνουμε να ξανθύνει ανακατεύοντας και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Αφού πάρει μια βράση, προσθέτουμε ζεστό νεράκι για να βράσει το κοτόπουλο, και στην συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και αλατοπίπερο.
  5. Αφήνουμε να βράσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε κατά διαστήματα κι άλλο νεράκι.
  6. Όταν βράσει το κοτόπουλο, το γυρνάμε στην γάστρα με την σάλτσα του, όπου έχουμε ήδη ρίξει το κριθαράκι. Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να βράσει το κριθαράκι. Αν χρειαζεται, προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό.
  7. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας, και προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και λίγο ξύσμα.

Όταν τα ζυμαρικά, ο κιμάς και τα λαχανικά γίνονται ομελέτα!

Μια διαφορετική συνταγή με ξεχωριστή και υπέροχη γεύση..

*****************************************************************
Υλικά
200 γρ. σπαγγέτι
2 μικρά κολοκυθάκια  τριμμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 αυγά
Αλάτι πιπέρι
*****************************************************************
Εκτέλεση
Βράζουμε το σπαγγέτι σε άφθονο νερό. Όταν τα σπαγγέτι έχουν βράσει αλ ντέντε, τα τραβάμε με τσιμπίδα και τα περνάμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό.
Πλένουμε, σκουπίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τον κιμά, τον καβουρδίζουμε και προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 2 1/2 φλ. ζωμό από την κατσαρόλα που βράσαμε τα σπαγγέτι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε στο τηγάνι και τα σπαγγέτι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε πάνω στο μείγμα του τηγανιού. Ανακατεύουμε μαλακά και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα υλικά να πάρουν τη μορφή ομελέτας. Όταν η ομελέτα σχηματίσει κρούστα από την πλευρά που είναι στο τηγάνι, την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε την ομελέτα, ενώ την κόβουμε σε κομμάτια και την συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Αμαλιάδα: Αφού αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, στη συνέχεια προκάλεσε επεισόδιο με αστυνομικούς και γιατρούς


Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στην περιοχή της Αμαλιάδας το απόγευμα της Πέμπτης. Ένας 54χρονος αποπειράθηκε δις να αυτοκτονήσει στο αλιευτικό καταφύγιο του Παλουκίου και στη συνέχεια κατά τη μεταγωγή του από τους αστυνομικούς στο νοσοκομείο Αμαλιάδας προκάλεσε επεισόδιο μέσα στο περιπολικό, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να ζητήσουν ενισχύσεις.
Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τις εφτά το απόγευμα. Ο 54χρονος επιβαίνοντας ημίγυμνος, σε ένα κόκκινο Rover 414 από τη γλίστρα στο λιμανάκι του Παλουκίου, βούτηξε στη θάλασσα. Το αυτοκίνητο κόλλησε και ο ίδιος εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες επιχείρησε να αναζητήσει άλλο τρόπο να βάλει τέλος στη ζωή του και όλα αυτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ψαράδων και των περίοικων, οι οποίοι και κάλεσαν την Αστυνομία. Όταν έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί επιχείρησαν να πλησιάσουν τον 54χρονο και να τον ηρεμήσουν.
Αρχικά το κατάφεραν και τον έπεισαν να τους ακολουθήσει στο περιπολικό κάμπτοντας τις όποιες αντιδράσεις του. Όμως στη διαδρομή προς το νοσοκομείο Αμαλιάδας, ο 54χρονος έγινε και πάλι επιθετικός δημιουργώντας επεισόδιο μέσα στο περιπολικό. Γεγονός που ανάγκασε τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν να καλέσουν ενισχύσεις.
Το περιπολικό σταμάτησε στην οδό Αντ. Πετραλιά, στο ύψος του σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος και εκεί έφτασαν και άλλες δυνάμεις της ΔΙ.ΑΣ. και του Α.Τ. Αμαλιάδας. Με ισχυρή συνοδεία ο 54χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας για να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς. Εκεί και ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης την ώρα της εξέτασης του, επιτέθηκε σε γιατρό και του έσκισε την μπλούζα.
Όταν τελικά μετά απο ώρες έδειξε να ηρεμεί, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συνοδεία περιπολικών στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας αργά το βράδυ, όπου και κρατείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 54χρονος έχει οδηγηθεί στο παρελθόν ξανά για ψυχιατρική εξέταση, κάτι που αποφασίστηκε και αυτή τη φορά, μετά τις ακραίες αντιδράσεις που παρουσίασε.