Μπουκιά και γουλιά, μια σχέση αλληλεπίδρασης και αρμονίας.
Η ώρα του μεζέ είναι η ώρα της παρέας. Χαλαρή διάθεση, φιλικές κουβέντες, και οι μεζέδες πρωταγωνιστές στο τραπέζι, που θα σμίξουν με ούζο ή τσίπουρο, μπίρα ή κρασί. Η καλή διάθεση ενισχύεται με το τσιμπολόγημα και το αίσθημα ευφορίας απογειώνεται όταν η συντροφιά βρεθεί γύρω από ένα τραπέζι και τσουγκρίσει τα ποτήρια. Ηπιο ή επιθετικό, γλυκόπιοτο ή σκληρό, φίνο ή πληθωρικό, παιχνιδιάρικο ή βαρύ. Εσείς, τι ποτό προτιμάτε;
Το χταπόδι μόλις βγαίνει από τα κάρβουνα, μοσχοβολά, ψιλοκομμένο και μαστιχωτό, έτοιμο να διεκδικήσει την εύνοια του ούζου. Και δίπλα του στο τραπέζι προσγειώνεται η ξινούτσικη ταραμοσαλάτα, που συνοδεύεται με τηγανητές αγκινάρες, ενώ ακολουθεί η μερακλίδικη λακέρδα. Τα ψηλόλιγνα ποτήρια με το διάφανο υγρό τσουγκρίζουν. Τα πιρούνια έχουν πάρει θέση και τα γλυκανισάτα αρώματα του ποτού μπλέκουν ηδονικά με τις μυρωδιές των μεζέδων, γαργαλούν τα ρουθούνια και ερεθίζουν την όρεξη. Και από κοντά, τα πικάντικα σουτζουκάκια ζητάνε τη δροσιά και τον αφρό μιας μπίρας για να σβήσουν την κάψα τους, την ίδια στιγμή που το ψητό καλαμάρι χορεύει με μια ατίθαση Σαντορίνη.
Η τελετουργία αρχίζει και δίνεται η ευκαιρία στη συντροφιά να μοιραστεί γεύσεις και σκέψεις. Είναι το αντάμωμα όπως το καταλαβαίνουμε εδώ και χρόνια εμείς οι Ελληνες. Μόλις δοθεί το σύνθημα για μεζέ, αμέσως οι αισθήσεις ζωντανεύουν. Η αντάρα της ψυχής καταλαγιάζει, σβήνει γλυκά μέσα σε πικάντικες γεύσεις, όμορφες αναμνήσεις και δυνατά τσουγκρίσματα ποτηριών. Ακόμη και ένα πιατάκι με λίγες ελιές, μια παστή σαρδελίτσα και λίγο τουρσί που θα μπει στο τραπέζι αρκεί για να δώσει το σύνθημα της επικοινωνίας.
Απόσταγμα γεύσης: Τι να πιεί κανείς; Επιτραπέζιος προβληματισμός
Συνδυάζουμε με ούζο «ό,τι κολυμπάει», ενώ με τσίπουρο ό,τι «περπατάει» ή «φυτρώνει». Τα ψαρικά ζητούν ένα όμορφο κρασί με σχετικά γεμάτο σώμα, ενώ τα πικάντικα πιάτα θέλουν μπίρα. Οι μεζέδες κρεατικών και αλμυρών τυριών δένουν αρμονικά με κόκκινο κρασί.
* Στην Ελλάδα, επιλέγουμε ποτά με πολύ δυνατή γεύση, έτσι ώστε δεν υπάρχει ακριβώς «πάντρεμα» με το φαγητό. Το ποτό αναλαμβάνει να καθαρίσει το στόμα από τη γεύση του προηγουμένου πιάτου και να μας προετοιμάσει για την επόμενη μπουκιά.
Ταιριαστές παρέες
Τσίπουρο: Θα ακομπανιάρει τους «ατίθασους» μεζέδες. Βάλτε το τσίπουρο πλάι στις «Γεμιστές πράσινες ελιές στο τηγάνι», στις «Φακές με κόκκινη ψητή πιπεριά, ανθότυρο και άνηθο», στις «Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με λουκάνικο και μανούρι», στον «Ντάκο με καπνιστή ρέγγα, φασόλια και σάλτσα ψητής ντομάτας» ή στη «Στραπατσάδα με λούτζα Μυκόνου», στις «Σαρδέλες με κουρκούτι και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς» αλλά και στα «Μανιτάρια γεμιστά με ντομάτα και γαύρο μαρινάτο». Ολα τους μεζέδες που δίνουν μια καλή αφορμή για να μεγιστοποιηθεί η γευστική απόλαυση, ταιριάζουν με ένα τσίπουρο με καλή ισορροπία της αλκοόλης, στόμα απαλό και ευκολόπιοτο. Στην εκδοχή του με γλυκάνισο χαρίζει διακριτικά αρώματα τα οποία δένουν με τους παραδοσιακούς μεζέδες που έχουν καπνιστό χαρακτήρα.
Ούζο: Με τη χαρακτηριστική γεύση και τα αρώματά του, είναι ο παρτενέρ που δεν χαρίζεται σε ντάμα που δεν είναι «αυθάδικη». Πιείτε το μαζί με «Μύδια αχνισμένα με σκόρδο και κρόκο Κοζάνης», με το «Χταπόδι με χόρτα, ελιές και πατάτες βραστές» ?ο έρωτάς του για το χταπόδι δύσκολα κρύβεται? ή με τα «Πιτάκια με αθερίνα, πράσα και σάλτσα ταραμά», τις «Κροκέτες με καβούρι και πατάτα» και το «Ταμπούλι με παστή σαρδέλα Καλλονής». Πιάτα που πυροδοτούν τις γευστικές εντάσεις, καθώς το ούζο αγαπά τα αλμυρά, τα ξινούτσικα και δεν αντιστέκεται ούτε στον «δυναμίτη» παστουρμά. Εκτός του ότι συνοδεύει τους μεζέδες με γευστική ένταση, συμμετέχει μοναδικά και στο μαγείρεμά τους. Δοκιμάστε το σε ένα «Σαγανάκι με κεφαλοτύρι μαριναρισμένο σε ούζο και παστουρμά»: Εκρηξη γευστικής ευδαιμονίας!
Κρασί: Οι μεζέδες με ψαρικά, όπως οι «Κεφτέδες λαχανικών με ζαβογαρίδες», επιζητούν δίπλα τους ένα κρασί λευκό με γεμάτο σώμα. Ετσι, λοιπόν, θα κάνουν καλή παρέα με ένα Chardonnay ή με τη λεπιδωτή οξύτητα ενός Ασύρτικου από τη Σαντορίνη. Για τα «Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα πορτοκαλιού», ιδεώδης παρτενέρ είναι ένα κρασί με οξύτητα, όπως ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc. Η ρετσίνα, πάλι, θα αποδειχθεί ο τέλειος συνοδός για τις «Κροκέτες μπακαλιάρου με κόλιαντρο και τσίλι»!
Μπίρα: Ενα πιάτο γευστικά ασυμβίβαστο εκ πρώτης όψεως, όπως τα «Καλαμαράκια με ρεβίθια, πιπεριές και πικάντικο λουκάνικο», θα λειτουργήσει εκρηκτικά για τον ουρανίσκο αν συνοδευτεί με μια δροσερή μπίρα. Στο ίδιο μήκος θα κινηθούμε με τις «Τυροτουλούμπες με τέσσερα τυριά» ή το «Μετσοβόνε πανέ με βινεγκρέτ ρίγανης» αλλά και με το πληθωρικό «Κεμπάπ με κάππαρη και πέστο αμπελόφυλλου» ή με τα «Πιτάκια με φέτα, δυόσμο, αρακά και καυτερή πιπεριά» επιλέγοντας για ταίρι τους κάποια μπίρα τύπου Lager ή Pils.
*** Απολαύστε το σμίξιμο των ποτών και των μεζέδων ακολουθώντας τις προτάσεις μας -όχι κατά γράμμα, αλλά κάνοντας απενοχοποιημένα όποιους συνδυασμούς σας εμπνεύσει η δική σας όρεξη, η παρέα και η στιγμή.