Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Aυγόφετες «french toast» με καραμελωμένες μπανάνες

ΥΛΙΚΑ

  • Για το french toast
    • 8 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο, μπριός ή τσουρέκι
    • 350 γρ. γάλα
    • 3 αυγά
    • 20 γρ. ζάχαρη
    • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα
    • αλάτι
    • κανέλα σε σκόνη
  • Για τις μπανάνες
    • 250 γρ. μπανάνες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
    • 25 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα
    • 50 γρ. ζάχαρη μ

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

      Για το french toastΧτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
      Μουσκεύουμε στο μίγμα το ψωμί καλά (ο χρόνος για το μούσκεμα θα εξαρτηθεί από το είδος του ψωμιού).
      Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις αυτό λιώσει, τηγανίζουμε το ψωμί και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
      Βγάζουμε το ψωμί σε απορροφητικό χαρτί και, αφού στραγγίξει κάπως, το σερβίρουμε με τις μπανάνες και το παγωτό.
      Για τις μπανάνεςΤοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
      Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο (η ζάχαρη μπορεί να μην λιώσει εντελώς).
      Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά. Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, προσθέτουμε το κονιάκ και τις κρατάμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.
    •  

Η Πρόταση του chef για σήμερα Μπριάμ στον Φούρνο

ΥΛΙΚΑ


  • 3-4 μελιτζάνες
  • 4-5 κολοκυθάκια
  • 3-4 πατάτες μέτριες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 & 1/5 φλιτζάνι κομμένα μανιτάρια
  • 8-10 πιπεριές κέρατο ή 4 φλωρίνης 
  • μια χούφτα μπάμιες
  • 2 καρότα
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 1 φλ σάλτσα ντομάτας
  • 1 & 1/5 φλ ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι πιπέρι και ρίγανη
  •  

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε τέταρτα ή σε ροδέλες ανάλογα με το μέγεθος.
    Τα τοποθετούμε σ' ένα μεγάλο βαθύ ταψί (το βαθύ της κουζίνας είναι ιδανικό).  Αλατίζουμε (με χοντρό αλάτι κατά προτίμηση) και πιπερώνουμε. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάει σε όλα τα λαχανικά.
    Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (στις αντιστάσεις στους 180) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά.
    Έπειτα βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο και προσθέτουμε την σάλτσα και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
    Τοποθετούμε και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες απο πάνω και πασπαλίζουμε με την ρίγανη και με λίγο ακόμα λαδάκι.
    Ξανα-βάζουμε το φαγητό μας στον φούρνο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα .
    Δοκιμάζουμε το φαγητό, και αν είναι άξιο των προσδοκιών μας, το σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τυρί φέτα, φρέσκο ψωμάκι και λευκό παγωμένο κρασάκι ή μπύρα.
    Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη....!!!!!
  •  (σημείωση:  μπορείτε να αυξομειώσετε τις ποσότητες των λαχανικών ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης, όσοι αγαπούν το κρέας, μπορούν να προσθέσουν και 2-3 λουκάνικα χωριάτικα.)