Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Γαρίδες σαγανάκι με ούζο

Ένας θαλασσινός μεζές που μπορεί να σερβιριστεί και ως ορεκτικό.
Bήμα 1: Ετοιμάστε τις γαρίδες. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέστε τις γαρίδες. Συνεχίστε να σοτάρετε για άλλα 3-4 λεπτά και σβήστε με το ούζο. Αφήστε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέστε αλάτι, πιπέρι, τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, το εστραγκόν, ανακατέψτε και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 10-15 λεπτά.
Bήμα 2: 2-3 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέστε τη φέτα. Αφήστε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και σερβίρετε.
Λίστα υλικών για 3 μερίδες :
12 γαρίδες Νο4 (καθαρισμένες)
1 μέτριο κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
100ml ούζο
350g σάλτσα τομάτας

Γρήγορη ζυμαρόπιτα ( δεν περιλαμβάνεται στο menu της ΜΠΟΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ)


Υλικά

  • Γιαούρτι 1 κεσεδάκι μικρό
  • Νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Αυγά 3 τεμ
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 13-14 κουταλιές της σούπας
  • Τυρί φέτα 100 γρ τριμμένη ( ή άλλο πικάντικο τυρί)
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Μαργαρίνη 1 κουτάλι της σούπας σε μικρά κομμάτια
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας

Οδηγίες

                                                                                          

Κιμαδόπιτα ( δεν περιλαμβάνεται στο menu της ΜΠΟΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ)

Λίστα υλικών για 10 μερίδες :
1kg κιμά μοσχαρίσιο
700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1κ.σ αλάτι
250γρ. νερό χλιαρό (ανάλογα πόσο θα χρειαστεί το ζυμάρι)
2 πράσα (ψιλοκομμένα)
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
50γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
200γρ. σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
αλάτι
1κ.γ ζάχαρη
3 αυγά
Μία πολύ γευστική και χορταστική πίτα, που μπορεί να σερβιριστεί και ως κυρίως φαγητό συνοδευόμενη από μια πράσινη δροσερή σαλάτα. 
Bήμα 1: Ετοιμάστε την γέμιση. Ζεσταίνετε τα 50γρ. ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι, το πράσο και σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα, να καβουρδιστεί. Στη συνέχεια προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Κατεβάστε από την φωτιά και προσθέστε τον τραχανά, τον μαιντανό και το τυρί. Αφήστε 10 λεπτά να κρυώσει και προσθέστε τα αυγά, ανακατέψτε και κρατήστε την στην άκρη.
Bήμα 2: Ετοιμάστε τη ζύμη. Κοσκινίστε το αλεύρι και βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Ανοίχτε μια τρύπα στη μέση και ρίξτε το αλάτι, το κρασί, τα 100γρ. ελαιόλαδο και ξεκινήστε να ζυμώνετε ενώ συγχρόνως προσθέτετε το νερό σιγά-σιγά, τόσο ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολάει από τα χέρια. Σκεπάστε το ζυμάρι και αφήστε το 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Bήμα 3: Ετοιμάστε την πίτα. Χωρίζετε την ζύμη στα 4. Ανοίγετε 4 λεπτά φύλλα. Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί για πίτα 34εκ. και απλώστε το ένα φύλλο σουρωτό, ραντίστε το με ελαιόλαδο και βάλτε από πάνω το δεύτερο φύλλο σουρωτό. Αδειάστε την γέμιση και απλώστε την ομοιόμορφα. Σκεπάζετε την πίτα με τα 2 φύλλα που έμειναν κάνοντας την ίδια διαδικασία. Κλείστε τα πλαινά, χαράκτε την, λαδώστε την και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο πάνω και κάτω και να γίνει τραγανό.
Bήμα 4:Βγάλτε την πίτα από τον φούρνο, αφήστε την να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια κόψτε την και σερβίρετε.