Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Χοιρινός γύρος σπιτικός εύκολα και γρήγορα (Δεν περιλαμβάνεται στο menu μας)















Χοιρινός γύρος σπιτικός εύκολα και γρήγορα  (Δεν περιλαμβάνεται στο   menu μας )

Περιγραφή

Χοιρινός γύρος σπιτικός εύκολα και γρήγορα, που θα λατρέψουν όλοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες πίτες για σουβλάκι.

 

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 μπριζόλες χοιρινές λαιμού, λεπτοκομμένες και χωρίς κόκκαλο
  • 6 φέτες μπέϊκον
  • 6 φέτες τυρί καπνιστό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • μουστάρδα
  • κάρρυ
  • πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)

    Πώς το κάνουμε:

    1. Απλώνουμε σε πάγκο τις μπριζόλες, τις χτυπάμε για να τις ανοίξουμε και να τις λεπτύνουμε περισσότερο. Τις αλείφουμε με λίγο λάδι και μουστάρδα και τις καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Εάν θέλουμε προσθέτουμε και κάρρυ και πάπρικα γλυκιά (μεταξύ μας προσθέτουν φοβερή γεύση).
    2. Στις 3 μπριζόλες, απλώνετε από δύο φέτες μπέϊκον και μία φέτα καπνιστό τυρί και βάζετε αποπάνω τις άλλες 3 μπριζόλες. Έχουμε φτιάξει έτσι 3 "σάντουιτς" από μπριζόλες.
    3. Στη συνέχεια, ξαναχτυπάμε τις μπριζόλες, με το ειδικό εργαλείο ή κάτι άλλο βαρύ, για να ενωθούν καλύτερα οι μπριζόλες μεταξύ τους.
    4. Έχουμε ζεστάνει ένα σχαροτήγανο και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά τις μπριζόλες μέχρι να ξεροψηθούν. Η διάρκεια του ψησίματος εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας. Συνήθως όμως δεν θέλει πάνω από 5-8 λεπτά από την κάθε πλευρά.
    5. Μόλις ψηθούν, τις βγάζετε από τη φωτιά και τις αφήνετε 5 λεπτά σε ξύλο κοπής για να σταθούν πριν τις ψιλοκόψετε σε πολύ λεπτές λωρίδες.
    6. Ο γύρος είναι έτοιμος και μπορείτε να τον τυλίξετε σε πίτες προσθέτοντας τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πατάτες, μαρούλι ή ό,τι άλλο εσείς θέλετε ή ακόμη και να τον φάτε σκέτο.
    7. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι τον φτιάξατε στο σπίτι.

Πέντε εύκολες μαρινάδες για σουβλάκια

Πέντε εύκολες μαρινάδες για τα σουβλάκια σας. Ταιριάζουν και το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας αλλά και για σουβλάκια κοτόπουλου. Μαρινάρετε το κρέας για 24 ώρες και απολαύστε γευστικότατα, μυρωδάτα, μαλακά σουβλάκια. Διαλέξτε τη μαρινάδα σύμφωνα με τις γεύσεις της αρεσκείας σας. 


Μαρινάδα Νο. 1

  • αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας  μαϊντανό ή 1/4 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο & χυμό λεμονιού

Μαρινάδα Νο. 2

  • Αλάτι
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι, το χυμό
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​θυμάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​λουίζα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο 

Μαρινάδα Νο. 3

  • αλάτι
  • 2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • 4 κουταλιές του γλυκού κάρυ σε σκόνη
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • Μαρινάδα Νο. 4

    • Αλάτι
    • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε σκόνη
    • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σε σκόνη
    • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
    • 1 λάιμ, το ξύσμα
    • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένες
    • 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

    Μαρινάδα Νο. 5

    • Αλάτι & πιπέρι
    • 1 πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα
    • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
    • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​θυμάρι
    • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη
    • 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • Προετοιμάστε όλες τις μαρινάδες με τον ίδιο τρόπο:

      Παίρνετε 1 κιλό κρέας χοιρινό ή μοσχάρι ή κοτόπουλο, ζητάτε από το χασάπη ή το κόβετε μόνοι σας σε κομμάτια για σουβλάκια.
      Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, βάζουμε τα κομμάτια κρέατος τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 24 ώρες για να πάρει τη γεύση και να απορροφήσει στο μέγιστο τα αρώματα από τα βότανα και τα μπαχαρικά . Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε.
      Εναλλακτικά βάζετε όλα τα υλικά σε μεγάλο βάζο με καπάκι και ανακινείτε καλά να ενσωματωθούν. Βάζετε και τα κομμάτια κρέατος στο βαζάκι ανακινείτε πάλι και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες. Ανακινείτε το βάζο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συμβουλές για τέλειο αρνάκι με όποιο τρόπο το μαγειρέψετε









Στη σούβλα, το φούρνο ή την κατσαρόλα ; Μάθετε μικρά μυστικά για να το απολαύσετε σε όλες του τις εκδοχές: στη σούβλα, το φούρνο ή την κατσαρόλα.
Tips για ψήσιμο στη σούβλα
– Από την προηγουμένη πλένετε καλά το αρνί ή το κατσίκι μέσα και έξω και το αφήνετε να στεγνώσει.
– Ετοιμάζετε ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και πασπαλίζετε καλά μέσα και έξω. Θα σας χρειαστεί αρκετή ποσότητα, γιατί, όπως λένε, «το αρνί ψήνει το αλάτι».
– Κόβετε αρκετά λεμόνια και τρίβετε με αυτά το κρέας.
– Καθαρίζετε καλά τη σούβλα και την περνάτε με ένα καθαρό πανί.
– Με τη βοήθεια ενός ή και δύο φίλων σουβλίζετε με πολλή προσοχή το αρνί, φροντίζοντας να περάσει καλά στη σούβλα από τα πίσω πόδια προς το κεφάλι και το δένετε σφιχτά με σύρμα και στις δύο μεριές, αλλά και στη ράχη. Ράβετε την κοιλιά του με κλωστή.
– Το αφήνετε όλη τη νύχτα όρθιο με το κεφάλι προς τα πάνω, για να στραγγίξει. Έτσι θα ψηθεί πιο εύκολα.
– Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα σκάβετε ένα λάκκο (αν το επιτρέπουν οι συνθήκες) ή ανάβετε φωτιά πάνω σε μια λαμαρίνα. Από πάνω τοποθετείτε κάρβουνα. Μόλις ανάψουν όλα, τα απλώνετε και προσθέτετε περισσότερα. Τοποθετείτε τη σούβλα στα στηρίγματα. Φροντίζετε να απέχει το αρνί από τη φωτιά για να μην «αρπάξει» αμέσως. Ξεκινάτε το ψήσιμο από ψηλά και το κατεβάζετε σιγά σιγά. Όταν αρχίσει να «σκάει» το κρέας στα μπούτια, αυτό σημαίνει ότι το αρνί έχει ψηθεί εσωτερικά. Συνεχίζετε το σούβλισμα για να ξεροψηθεί η πέτσα του.
– Γυρίζετε συνεχώς το αρνί, έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος το αλείφετε συνεχώς με λαδολέμονο.
Παραλλαγές
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τηρήσετε το πασχαλινό έθιμο. Μπορείτε να απολαύσετε το αρνάκι ή το κατσικάκι σας μαγειρεμένο παραδοσιακά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα.
– Στις κληματόβεργες, που κόβονται και φυλάσσονται σε στεγνό μέρος. Χρησιμοποιούνται ακόμα και για τη φωτιά της σούβλας ή και ως βάση πάνω στην οποία τοποθετείται το αρνάκι στο φούρνο. Έτσι αερίζεται και δεν κολλάει στο ταψί.
– Στα κληματόφυλλα, μέσα στα οποία τυλίγετε το κρέας. Το δένετε με σπάγκο σαν πακέτο και το ψήνετε. Έτσι παίρνει γεύση και άρωμα και γίνεται μαλακό και νόστιμο.
– Στη λαδόκολλα, μέσα στην οποία τυλίγονται ολόκληρα τα μπουτάκια ή κομμάτια κρέας, μαζί με καρυκεύματα και λαχανικά, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Δένετε σφιχτά τη λαδόκολλα με σπάγκο, ώστε το κρέας να διατηρήσει όλο το ζουμί του.
– Κλέφτικο: Το αρνί γεμίζεται με κομμάτια κρέας, αφού έχει πλυθεί και περαστεί με λεμόνι. Ράβετε την κοιλιά, σκάβετε ένα λάκκο και ανάβετε φωτιά, ρίχνοντας κάρβουνα από πάνω. Βάζετε μερικά φύλλα και επάνω τους τοποθετείτε το αρνί. Το σκεπάζετε πάλι με φύλλα και από πάνω με χώμα και ανάβετε φωτιά.
– Γεμιστό: Άλλοτε γεμίζεται η πλάτη με συκωταριά, κρεμμυδάκια, ρύζι και κουκουνάρια, άλλοτε το στήθος με αρνίσιο κιμά, κάστανα και κουκουνάρια, λίγο ρύζι και κρεμμυδάκια και ψήνεται στο φούρνο.
– Φρικασέ: Το αρνί μαγειρεύεται με μαρούλια, αντίδια, αλλά και όλα τα χορταρικά της εποχής.
Μυστικά για μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το φούρνο
– Διαλέγετε το κρέας να είναι ένα κομμάτι με πολύ ψαχνό, όπως για παράδειγμα μπούτι.
– Είναι προτιμότερο να πλύνετε με νερό της βρύσης το κρέας που πρόκειται να μαγειρέψετε, παρά να το μουλιάσετε σε νερό.
– Μην το αλατίζετε από πριν, διότι το αλάτι σφίγγει το κρέας.
– Καλό είναι να σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος σε λίγο λάδι για να ροδίσουν. Έτσι θα κρατήσουν όλο το ζουμί τους και δεν θα στεγνώσουν.
– Αν σας αρέσει το λεμονάτο αρνάκι, καλό είναι να προσθέσετε το λεμόνι στο τέλος.
– Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε αρνί στο φούρνο είναι να σοτάρετε τα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν και να τα βάλετε στην κατσαρόλα για 60′ με πολλά λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, σέλερι) και αρκετό νερό. Μετά στρώνετε το κρέας στο ταψί μαζί με κρεμμύδια, λίγο ελαιόλαδο και το ζωμό από την κατσαρόλα (μην πετάτε ποτέ αυτό το ζουμί, θα σας χρειαστεί για να συμπληρώνετε κάθε τόσο στο ταψί). Ψήνετε στο φούρνο στους 180º C για 60′, ελέγχοντας πότε πότε, ώστε να μη σας στεγνώσει. 15′ πριν βγάλετε το φαγητό, προσθέτετε και τα λαχανικά από την κατσαρόλα, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε να ροδοκοκκινίσουν.