Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ & ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΥΛΙΚΑ
  • ½ κιλό σαρδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s 
  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 σφην. ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από το κεφάλι και τα εντεράκια και τις αλατίζουμε καλά.
Τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και από πάνω ρίχνουμε μπόλικη κάππαρη και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι μόνο το πράσινο μέρος.
Σε μπολάκι βάζουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο και τα χτυπάμε να ενωθούν σε μια παχύρρευστη σάλτσα.
Περιχύνουμε τις σαρδέλες με τη σάλτσα μουστάρδας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αθερίνα αστραπή






















Το πιο γρήγορο και θρεπτικό ψαρικό μεζεδάκι!! Ενα ψάρι που δεν χρειάζεται καθάρισμα.
 Το φοβερό αβαντάζ αυτού του ψαριού πέρα του ότι τα 100γρ έχουν σχεδον την ημερίσια συνιστώμενη δόση σε ασβέστιο και έχει και πάρα πολύ φώσφορο, δεν χρειάζεται καθάρισμα!!
 
Τι χρειαζόμαστε:
  • 500γρ αθερίνα
  • λίγο αλεύρι για αλεύρωμα
  • αλάτι
  • μισό λεμόνι
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα (ή ότι χρησιμοποιούμε)
  • ρίγανη και θυμάρι για πασπάλισμα
  •  

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλένουμε την αθερίνα.
Βήμα 2
2) Την αλατίζουμε.
Βήμα 3
3) Την πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά
Βήμα 4
4) και αλευρώνουμε.
Βήμα 5
5) Την ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο να τηγανιστεί.
Βήμα 6
6) Μόλις ροδίσει την βγάζουμε και τη βάζουμε σε ένα πιάτο.
Βήμα 7
7) Ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και σερβίρουμε.

Fish-sticks (Μπακαλιάρος πανέ)

Αν δεν θέλετε πια να αγοράζετε fish sticks φτιάξτε τα μονοι σας πολύ απλα!!

 

 

 

 

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου κατεψυγμένα ή ξαλμυρισμένα.
  • 1-2 αυγά
  • αλεύρι
  • τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κουταλάκια πάπρικα γλυκειά
  • 1 κουταλάκι πάπρικα καυτερή
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Πώς το κάνουμε:

  1. Παίρνετε τα φιλέτα και αφού έχουν ξεπαγώσει / ξαλμυριστεί τα αλατίζετε ελαφρώς. Τα αφήνετε 10 λεπτά να τα πιάσει το αλάτι και έπειτα τα πιέζετε ανάμεσαστα χέρια σας να φύγουν τα επιπλέον υγρά.
  2. Κατόπιν κόβετε το καθ'ένα σε 4 κομμάτια περίπου, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν.
  3. Βάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφήνετε να κάψει.
  4. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι) μέσα στο μπωλ με την τριμμένη φρυγανιά.
  5. Περνάτε κάθε κομμάτι απο το αλεύρι, μετά απο αυγό και τέλος απο τη φρυγανιά και τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και απο τις 2 πλευρές.
  6. Βάζετε σε απορροφητικό χαρτί και ετοιμάζετε ένα συνοδευτικό της αρεσκείας σας!!
 Μπορείτε να το συνοδέψετε με μια σαλάτα (Θα σας πρότεινα τη σαλάτα με μαυρομάτικα και λαδολέμονο) ή με ρύζι βραστό και λίγη μαγιονέζα. Επίσης μπορείτε να τα βάλετε μέσα σε αράβικη πίτα με λίγο μαρούλι, ντομάτα και λιγη μαγιονέζα και να το δώσετε στα παιδιά σας σαν κολατσιό ή και να έχετε ένα ελαφρύ σνακ.

Καλή όρεξη!!

Συνταγές του Μαΐου

Το Μάιο μπορούμε πλέον να βρούμε αρκετά φρούτα. Ξεκινάν οι φράουλες, τα πρώιμα πεπόνια, τα κεράσια, τα μούσμουλα και τα βερίκοκα, ενώ συνεχίζουν τα πορτοκάλια. Από λαχανικά θα βρούμε βλίτα, φασολάκια, πρώιμα αγγούρια και μελιτζάνες, άνιθο, αντίδια, αρακά, καρότα, κολοκυθάκια, λάχανα, μαϊντανό, μάραθο, μαρούλι, πατζάρια, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκια και αβοκάντο. Επίσης είναι ο τελευταίος μήνας που θα βρείτε σπαράγγια, μπρόκολα και πράσα.
Θα βρείτε πάρα πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά. Μερικές μόνο από αυτές είναι: 
φασολάκια με πατάτες λαδολέμονο, φασουλόπιτα, αγκινάρες α λα πολίτα, κολοκυθάκια σουφλέ, σουπιές με σπανάκι,  φετουτσίνι με κολοκύθια και σαφράν. Και βέβαια με τόσα λαχανικά, φτιάξτε ζωμό να βάλετε στην κατάψυξη!