Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Πελοποννησιακή Κουζίνα



















Η διαφορετική γεωμορφολογία και το διαφορετικό μικροκλίμα ανά περιοχή της Πελοποννήσου χαρίζουν στην κουζίνα της μια μοναδική ποικιλότητα.
Έτσι, στις ορεινές περιοχές η μαγειρική χαρακτηρίζεται από απλές, λιτές και καθαρές γεύσεις:
● Εξαιρετικής νοστιμιάς ντόπια κατσίκια και πρόβατα
● Αυθεντικά τυροκομικά προϊόντα (γιαούρτι, φέτα, μυζήθρα)
● Χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανάς)
● Ζυμωτό ψωμί
● Λαχανικά και άγρια χόρτα του βουνού
● Αρωματικά βότανα (ρίγανη, τσαϊ βουνού, φλισκούνι, φασκόμηλο, κ.ά.)
● Μέλι ελάτης 
● Γλυκά από φρούτα και ξηρούς καρπούς
● Ευωδιαστά λευκά κρασιά
Στις πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές με τα πιο εύφορα εδάφη, η μαγειρική βασίζεται στα εξής:
● Την ευρύτατη χρήση του ελαιολάδου σαν τη κύρια λιπαρή ουσία
● Τη μεγάλη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών
● Την έμφαση σε μαγειρέματα με όσπρια και λαχανικά
● Την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, με ιδιαίτερη όμως προτίμηση στο χοιρινό
● Τα άφθονα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρεϊπφρουτ, καρπούζια, πεπόνια κ.ά.)
● Τα παστά χοιρινά (σύγκλινο) και το παστό φτερωτό κυνήγι (ορτύκια)
● Τα γλυκά βασισμένα στα φρούτα
● Τα παραδοσιακά γλυκίσματα (αμυγδαλωτά, δίπλες, παστέλι)

Μεσογειακή Κουζίνα





















Η Μεσόγειος είναι μία θάλασσα που δίνει ζωή στις χώρες που την περιβάλλουν και ουσιαστικά αποτελεί το σημείο που συναντώνται 3 ήπειροι: Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Επομένως η «μεσογειακή κουζίνα» δεν είναι μία και μοναδική, δεν είναι ενιαία, αλλά αντίθετα απαρτίζεται από πολλές τοπικές κουζίνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Αυτές οι τοπικές κουζίνες είναι το αποτέλεσμα της πολιτισμικής επιρροής και ανταλλαγής μεταξύ των λαών της Μεσογείου σε συνδυασμό με το κλίμα και τη γεωμορφολογία κάθε τόπου.
Η μεσογειακή κουζίνα, επομένως, χαρακτηρίζεται από μια άκρως ενδιαφέρουσα πολυμορφία και ποικιλομορφία, όπου παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως:
  • Η μεγάλη χρήση του ελαιολάδου (ωμό ή μαγειρεμένο)
  • Η ποικιλία των λαχανικών και των οσπρίων
  • Η κατανάλωση κρέατος προερχόμενου κυρίως από μικρά ζώα (κατσίκια, πρόβατα, πουλερικά, χοιρινό, κυνήγι)
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα
  • Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών
  • Η χρήση φρέσκων μυρωδικών στην κουζίνα