Η διαφορετική γεωμορφολογία και το διαφορετικό μικροκλίμα ανά περιοχή της Πελοποννήσου χαρίζουν στην κουζίνα της μια μοναδική ποικιλότητα.
Έτσι, στις ορεινές περιοχές η μαγειρική χαρακτηρίζεται από απλές, λιτές και καθαρές γεύσεις:
● Εξαιρετικής νοστιμιάς ντόπια κατσίκια και πρόβατα
● Αυθεντικά τυροκομικά προϊόντα (γιαούρτι, φέτα, μυζήθρα)
● Χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανάς)
● Ζυμωτό ψωμί
● Λαχανικά και άγρια χόρτα του βουνού
● Αρωματικά βότανα (ρίγανη, τσαϊ βουνού, φλισκούνι, φασκόμηλο, κ.ά.)
● Μέλι ελάτης
● Γλυκά από φρούτα και ξηρούς καρπούς
● Ευωδιαστά λευκά κρασιά
Στις πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές με τα πιο εύφορα εδάφη, η μαγειρική βασίζεται στα εξής:
● Την ευρύτατη χρήση του ελαιολάδου σαν τη κύρια λιπαρή ουσία
● Τη μεγάλη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών
● Την έμφαση σε μαγειρέματα με όσπρια και λαχανικά
● Την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, με ιδιαίτερη όμως προτίμηση στο χοιρινό
● Τα άφθονα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρεϊπφρουτ, καρπούζια, πεπόνια κ.ά.)
● Τα παστά χοιρινά (σύγκλινο) και το παστό φτερωτό κυνήγι (ορτύκια)
● Τα γλυκά βασισμένα στα φρούτα
● Τα παραδοσιακά γλυκίσματα (αμυγδαλωτά, δίπλες, παστέλι)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ παρακαλώ μπορείτε να σχολιάσετε . Αν η προσφερόμενες Υπηρεσίες μας σας άφησαν ικανοποιημένους η όχι , αν τα προσφερόμενα φαγητά σας άφησαν ικανοποιημένους , αν το servis μας ήταν μέτριο , καλό, πολύ καλό , άριστο .Η κάθε παρατήρηση σας θα είναι για εμάς δεκτή και θα προσπαθήσουμε να γινόμαστε καλύτεροι . Σας ευχαριστούμε .