Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

H σωστή οργάνωση της κουζίνας μας, προτού ξεκινήσουμε το μαγείρεμα



 
Η οργάνωση κουζίνας, η ακρίβεια και η σωστή προετοιμασία των υλικών είναι η αρχή ενός επιτυχημένου μαγειρέματος.
 Θα πρέπει λοιπόν προτού ξεκινήσουμε το μαγείρεμα να συγκεντρώσουμε όλα τα σκεύη που θα χρειαστούμε, να πλύνουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε και να μετρήσουμε την ποσότητα των υλικών μας βάσει της συνταγής που πρόκειται να φτιάξουμε.
Πιο αναλυτικά:
• Συγκεντρώνουμε τα εργαλεία και σκεύη
Συγκεντρώνουμε όλα τα εργαλεία και σκεύη που θα χρειαστούμε , ώστε να μην τα ψάχνουμε την κρίσιμη ώρα του μαγειρέματος. Ελέγχουμε επίσης αν τα μεγέθη των σκευών είναι κατάλληλα για την ποσότητα του φαγητού που θα μαγειρέψουμε. Όλοι οι καλοί σεφ του κόσμου οργανώνουν την κουζίνα τους με αυτό τον τρόπο.

• Συγκεντρώνουμε τα υλικά
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και τα προετοιμάζουμε με τον τρόπο που απαιτεί η συνταγή. Όταν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε, θα πρέπει όλα τα υλικά της συνταγής να είναι τακτοποιημένα και έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Αυτός ο τρόπος μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε στις λεπτομέρειες και στα βήματα της συνταγής χωρίς άγχος και πανικό.

• Πλένουμε
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να πλυθούν πολύ καλά με άφθονο νερό πριν από το μαγείρεμα. Προσοχή, το ίδιο ισχύει και για φρούτα ή λαχανικά που θα καθαριστούν από τον εξωτερικό φλοιό τους, όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι ή το καρότο. Είναι προτιμότερο το πλύσιμο να γίνεται σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ώστε να βυθίσουμε τα λαχανικά μέσα στο νερό και να τα τρίψουμε καλά με τα χέρια μας ή με ένα μαλακό βουρτσάκι. Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.

• Ζυγίζουμε
Ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσουμε την ποσότητα των υλικών είναι το ζύγισμα. Οι ψηφιακές ζυγαριές ακριβείας είναι πλέον πολύ προσιτές οικονομικά και εξυπηρετούν. Η συμβουλή μου είναι να ζυγίζουμε τα πάντα, στερεά και υγρά, καθώς είναι η ευκολότερη, γρηγορότερη και ακριβέστερη μέθοδος.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡ

ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΔΩ <<ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡ>> ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΙ .
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΑΣ ΠΟΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ.

Κότσι χοιρινό κρασάτο με φαγόπυρο...

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 χοιρινά κότσια με το δέρμα (τα παραγγέλνουμε στο χασάπη)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 μικρό καρότο κομμένο φετούλες (προαιρετικά)
  • 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1-2 ξερά φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο θυμάρι

  •  

     

    Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Πλένουμε καλά τα κότσια και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
    Βήμα 2
    2) Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο λάδι και τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κότσια πολύ καλά από όλες τις μεριές ( και από κάτω και από πάνω και στις μεριές που δεν έχει δέρμα )για πολλή ώρα. Θα δούμε ότι σε κάποιες μεριές θα ψιλοκαεί το δέρμα του. Αυτό δε μας πειράζει και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το τσιγάρισμα.
    Βήμα 3
    3) Όταν τα κότσια έχουν τσιγαριστεί πολύ καλά και από όλες τις μεριές είναι η ώρα να ρίξουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
    Βήμα 4
    4) Αφού τα φέρουμε 3-4 γρήγορες βόλτες (για να μη καούν γιατί η κατσαρόλα έχει κάψει πολύ) και τσιγαριστούν κι αυτά σβήνουμε το κρέας με το κρασί.
    Βήμα 5
    5) Αφήνουμε λίγο ανοιχτή την κατσαρόλα για να εξατμιστεί το αλκοόλ ώστε να αποφύγουμε το πίκρισμα και μετά προσθέτουμε την ντομάτα, το καροτάκι και τα φύλλα της δάφνης.
    Βήμα 6
    6) Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2 περίπου ώρες γυρίζοντας από καιρό σε καιρό τα κότσια.
    Βήμα 7
    7) Προς το τέλος, όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε (με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι), από τη μια μεριά στα κότσια. Αφού περάσει λίγη ώρα γυρίζουμε τότε τα κότσια και αλατοπιπερώνουμε και από την άλλη.
    Βήμα 8
    8) Βγάζουμε τα κότσια με προσοχή να μη διαλυθούν, σε μια πιατέλα.
    Βήμα 9
    9) Αν θέλουμε να μη φαίνονται κομμάτια λαχανικών στη σάλτσα μας, πολτοποιούμε με το χειροκίνητο blender τη σάλτσα. Εγώ συνήθως φροντίζω να αφήνω και κάποια κομμάτια λαχανικών να φαίνονται.
    Βήμα 10
    10) Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό μία κουταλιά corn flour και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας.
    Βήμα 11
    11) Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει, να γλασαριστεί και να γίνει όσο πηχτή τη θέλουμε.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μπορούμε αντί για κόκκινο κρασί να χρησιμοποιήσουμε άσπρο ή μπύρα. Αυτό όμως θα αλλάξει λίγο το χρώμα της σάλτσας. Το κόκκινο κρασί την κάνει σκούρα, ενώ τα άλλα δύο την κάνουν πιο ανοιχτού χρώματος. Είναι ένα φαγητό που ταιριάζει τέλεια με μακαρόνια, πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Φιλέτο ψαριού με τραγανή κρούστα στο φούρνο

Περιγραφή

Ένα πιάτο με πολύ ξεχωριστή γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε!

 

 

  

Τι χρειαζόμαστε:

  • 7-8 Φιλετα από ψάρι της αρεσκείας σας (γλωσσα, μπακαλιάρο, γαλέο)
  • Τριμμένη φρυγανιά έτοιμη ή 3-4 παξιμάδακια για ντάκο αλεσμένα στο μουλτι
  • Μισό βαζάκι λιαστές ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 κ.γ. βασιλικό ξερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

    Πώς το κάνουμε:

    1. Αραδιάζουμε τα φιλέτα μας στο ταψι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
    2. Στο μούλτι βάζουμε τις λιαστές, τον σκόρδο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, τον βασιλικό και λίγο από το λάδι από το βαζάκι με τις λιαστές ντοματες και αλέθουμε. Αλοίφουμε με τον πολτό κάθε φιλέτο.
    3. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε κάθε φιλέτο τριμμένη φρυγανιά έτοιμη ή αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι να καλυφθουν τελείως.
    4. Ψηνουμε για μισή ώρα περίπου στον αέρα.




*****Ο sef μας σας προτείνη *****

























Περιγραφή

Η καλύτερη και πιο ελαφριά φρουτοσαλάτα που έχω δοκιμάσει. Τη φτιάχνει η πεθερά μου μετά από πλούσια και λιπαρά γεύματα και όλοι τρελλαίνονται! Μια φρουτοσαλάτα μόνο με φρέσκα φρούτα, χωρίς κομπόστα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 μήλα κόκκινα
  • 2-3 αχλάδια
  • 1 μπανάνα
  • 1 ρόδι (για χρώμα!)
  • 1 μάνγκο (κάνει τη διαφορά!)
  • λίγο σταφύλι (εάν βρίσκουμε τη δεδομένη εποχή)
  • χυμό 5-6 πορτοκαλιών
  • χυμό 5-6 μανταρινιών
  • 2-3 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1 μικρό φλυτζ. καφέ λικέρ της αρεσκείας μας.
  •  

    Πώς το κάνουμε:

    1. Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
    2. Στο χυμό προσθέτουμε το λικέρ και το μέλι αφού το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς για να γίνει πιο λεπτόρευστο, και ανακατεύουμε καλά.
    3. Κόβουμε τα μήλα, τα αχλάδια, τη μπανάνα και το μάνγκο σε μικρά κυβάκια, καθαρίζουμε το ρόδι και το σταφύλι, και προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα φρούτα στο ζουμάκι.
    4. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
    5. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια και απολαμβάνουμε..

      Λίγα μυστικά ακόμα

      Το μάνγκο κάνει πράγματι τη διαφορά, επίσης το μέλι και το λικέρ τη γλυκαίνουν χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κομπόστα που δίνει μια πιο τυποποιημένη γεύση στη φρουτοσαλάτα. Με λικέρ κουμ-κουατ γίνεται πολύ καλή. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και ακτινίδιο, το οποίο θα δώσει και έξτρα χρωματάκι!