Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Κότσι χοιρινό κρασάτο με φαγόπυρο...

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 χοιρινά κότσια με το δέρμα (τα παραγγέλνουμε στο χασάπη)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 μικρό καρότο κομμένο φετούλες (προαιρετικά)
  • 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1-2 ξερά φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο θυμάρι

  •  

     

    Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Πλένουμε καλά τα κότσια και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
    Βήμα 2
    2) Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο λάδι και τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κότσια πολύ καλά από όλες τις μεριές ( και από κάτω και από πάνω και στις μεριές που δεν έχει δέρμα )για πολλή ώρα. Θα δούμε ότι σε κάποιες μεριές θα ψιλοκαεί το δέρμα του. Αυτό δε μας πειράζει και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το τσιγάρισμα.
    Βήμα 3
    3) Όταν τα κότσια έχουν τσιγαριστεί πολύ καλά και από όλες τις μεριές είναι η ώρα να ρίξουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
    Βήμα 4
    4) Αφού τα φέρουμε 3-4 γρήγορες βόλτες (για να μη καούν γιατί η κατσαρόλα έχει κάψει πολύ) και τσιγαριστούν κι αυτά σβήνουμε το κρέας με το κρασί.
    Βήμα 5
    5) Αφήνουμε λίγο ανοιχτή την κατσαρόλα για να εξατμιστεί το αλκοόλ ώστε να αποφύγουμε το πίκρισμα και μετά προσθέτουμε την ντομάτα, το καροτάκι και τα φύλλα της δάφνης.
    Βήμα 6
    6) Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2 περίπου ώρες γυρίζοντας από καιρό σε καιρό τα κότσια.
    Βήμα 7
    7) Προς το τέλος, όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε (με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι), από τη μια μεριά στα κότσια. Αφού περάσει λίγη ώρα γυρίζουμε τότε τα κότσια και αλατοπιπερώνουμε και από την άλλη.
    Βήμα 8
    8) Βγάζουμε τα κότσια με προσοχή να μη διαλυθούν, σε μια πιατέλα.
    Βήμα 9
    9) Αν θέλουμε να μη φαίνονται κομμάτια λαχανικών στη σάλτσα μας, πολτοποιούμε με το χειροκίνητο blender τη σάλτσα. Εγώ συνήθως φροντίζω να αφήνω και κάποια κομμάτια λαχανικών να φαίνονται.
    Βήμα 10
    10) Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό μία κουταλιά corn flour και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας.
    Βήμα 11
    11) Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει, να γλασαριστεί και να γίνει όσο πηχτή τη θέλουμε.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μπορούμε αντί για κόκκινο κρασί να χρησιμοποιήσουμε άσπρο ή μπύρα. Αυτό όμως θα αλλάξει λίγο το χρώμα της σάλτσας. Το κόκκινο κρασί την κάνει σκούρα, ενώ τα άλλα δύο την κάνουν πιο ανοιχτού χρώματος. Είναι ένα φαγητό που ταιριάζει τέλεια με μακαρόνια, πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ παρακαλώ μπορείτε να σχολιάσετε . Αν η προσφερόμενες Υπηρεσίες μας σας άφησαν ικανοποιημένους η όχι , αν τα προσφερόμενα φαγητά σας άφησαν ικανοποιημένους , αν το servis μας ήταν μέτριο , καλό, πολύ καλό , άριστο .Η κάθε παρατήρηση σας θα είναι για εμάς δεκτή και θα προσπαθήσουμε να γινόμαστε καλύτεροι . Σας ευχαριστούμε .